Primăria Buşteni va demara un nou proiect: “Înfiinţarea unei plantaţii de arbuşti Bio în Valea Prahovei”
Primăria Oraşului Buşteni va demara în această săptămână un proiect de plantare de arbuşti de fructe de pădure. Plantarea se va face în zone libere, din intravilanul şi extravilanul staţiunii, identificate de specialişti din cadrul primăriei. Proiectul, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, are componente ecologice, de mediu, turistice, educative şi de dezvoltare durabilă. Scopul acţiunii este, pe de o parte, fixarea terenurilor, pe de altă parte producerea fructelor de pădure în sistem ecologic, pentru consum şi farmacie-cosmetică, în contextul promovării acestor produse BIO atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene.Fructele de pădure sunt plante ecologice, deoarece prin cultivarea lor se conservă mediul înconjurător, se previne eroziunea solului, se reabilitează solurile degradate, iar fructele rezultate sunt încadrate în grupa de produse ecologice. Se evită poluarea solului şi a apelor supra/subterane cu nitriţi, nitraţi şi metale grele, deoarece fructele de pădure dispun de un mecanism simbiotic prin care îşi procură singure hrana principală, adică azotul.
Înfiinţarea plantaţiei de fructe de pădure se realizează în regim ecologic, nefiind necesar a se utiliza insecticide, fungicide şi alte soluţii pentru tratamente poluante.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova încurajează plantaţia de fructe de pădure. Investiţia propusă nu se supune procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Proiectul respectă în intenţia lui, prevederile Directivei Consiliului 2000/60/CE, de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei şi Directivei 91/676/CEE, privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.
Mai trebuie menţionat faptul că, la Buşteni, acest gen de manifestări se desfăşoară periodic, un exemplu concludent în acest sens fiind acţiunea de împădurire de pe Valea Cerbului, prin care au fost plantaţi, pe o suprafaţă de un hectar de teren, peste 2500 de puieţi de pin. Lucrările de împădurire au fost realizate de către salariaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor, împreună cu salariaţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, ai Gărzii de Mediu, ai Primăriei, dar şi de către voluntari.Acţiunea de plantare de arbuşti de fructe de pădure va demara miercuri (10 aprilie 2013), începând cu ora 13.00, în zona centrală a oraşului. La manifestare vor participa voluntari ai Asociaţiei Rotary Club Valea Prahovei, ai Asociaţiei Protejarea Mediului Înconjurător Prahova, ai Ocolului Silvic Azuga, precum şi cetăţeni ai oraşului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu